Kategoriler
Genel

Toy Kuşu

Toy kuşu, Batı Palearktik bölgesinde yaşayan en büyük toygil grubu kuşlardır. Nesli tükenme tehlikesinde olan bu kuş türleri iri ve büyük bir türdür. Ülkemizdeki en büyük kuş türü olan toy kuşu dünyaya da büyük kuşlar arasında uçabilen belirgin kuş türlerinden bir tanesidir. Erkek bireler 18 kilograma kadar ulaşabilirken kanat açıklıkları 260 santimetre uzunluğundadır. Dişi bireyler ise en fazla 8 kilograma kadar ulaşabilirken kanat açıklıkları da 130 santimetre kadardır. Kahverengi lekelere sahiptirler ve iri bacaklı büyük kuşlardır. Ayrıca tıpkı insanlardakini çağrıştırır gibi yetişkin olan erkek bireylerde tüylerinden oluşan sakalları da bulunmaktadır.

Toy Kuşu Yaşam Alanları

Toy kuşu yaşam alanları genellikle ağaçsız, geniş, düz, sürülmüş araziler, doğal bozkırlar ve nadas arazilerdir. Genellikle mozaik yapıda olan yaşam alanlarını tercih etmektedirler.

Üreme dönemlerinde tercih edilen yaşam alanları dişiler ve büyüyen yavrular için tahıl ekini tarlalardır. Dişilerin üreme için tahıl ekini tarlalar dışında tercih ettikleri yaşam alanları ise yeni sürülmüş tarlalardır. Genellikle kaçındıkları alanlar ise kayalık, tepelik, çöl, insan yerleşimleri ve ormanlık alanlardır.

Toy Kuşu Dağılımları

Toy kuşlarının çok büyük bir kısmı tükenmiş, yalnızca az sayıda yaşayan toy kuşları bulunmaktadır. Yine günümüzde bulundukları ülkelerde de soyları tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. İspanya, Rusya, Türkiye, Ukrayna, Avusturya, Almanya, Fas ve Macaristan gibi ülkelerde bulunmaktadır.

Toy Kuşu Beslenme

Temel besin kaynakları bitkiler olan toy kuşu beslenme konusunda omurgasızları da tercih etmektedir. Genellikle tercih ettikleri besin kaynakları tohum, çekirdek, meyve, ot ve böceklerdir. Nadiren de olsa küçük memelilerle de beslenmektedirler. Besin bolluğu açısından özellikle de kırlarda ve tarlalarda yaşamayı tercih ederler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir