Kategoriler
Genel

Leş Kargası (Corvus Corone)

Leş Kargası (Corvus Corone) ülkemizde de rastlanan bir kuş türüdür. Tüyleri genellikle mor ve yeşil renklerinin koyu tonlarında olabilir. Koyuluk derecesi hemen hemen siyaha yakındır. Parlak yapılı tüyleri de oldukça dikkat çeker. Ekin kargası ile oldukça benzer yapıya sahiplerdir. Gagaları kısa ve kalın bir görünüme sahiptir. Kısa bacaklarını destekleyen yine kısa ayaklara sahiptir. Hem gagası hem de bacakları, tüylerinde olduğu gibi siyah renktedir. Yetişkin leş kargası türlerinde gagaların üst kısmında, yani burun deliklerinin üstünde siyah tüyler bulunur. Deliklerin üzerine tüylerle kaplıdır. Soyu tehlike de olmamakla birlikte devamlı olarak artış gösterir. Ortalama 520 gram ağırlığında olurlar.

Leş Kargası’nın Yaşamı

Leş Kargası’nın yaşamı adından da anlaşılacağı gibi leş yiyerek devam ettirilir. Leş kargaları sadece leşleri değil yiyebilecekleri boyuttaki tüm canlıları da tüketebilir. Bu canlılar böcekler ya da çeşitli hayvanlar olabilir. Aynı zamanda hayvanların yumurtalarını da çalarak beslenme ihtiyaçlarını giderebilirler.

Yuvalarını yüksek yerlere kurmayı tercih eden leş kargalarına uçurum kenarları, yüksek ağaçların tepeleri veya ev, direk gibi yüksek yapıların tepelerinde rastlanabilir. Fakat yaşadıkları bölgenin koşullarına göre yerde ya da yere yakın bölgelerde de yuva kurabilirler.

Leş kargalarının yavruları yaklaşık bir ay kadar yani tüyleri çıkana kadar erkek kargalar tarafından beslenirler. Kuluçka süreleri ise yaklaşık 2-3 hafta kadardır.

Ekin kargaları ve leş kargaları sık sık karıştırılır. Çünkü görünüşleri birbirlerine oldukça yakındır. Fakat iki karga türünü birbirinden ayırt edebilmek için oldukça kolay bir yöntem vardır. O da seslerini analiz etmektir. Ekin kargaları yüksek tonda ve düz bir şekilde “kaa” sesini çıkarırlarken, leş kargaları daha titreşimli bir ses çıkarırlar. Çıkardıkları ses “kraa” sesini andıran, daha gırtlaktan ve derinden bir sestir. Ayrıca leş kargaları sürekli ses çıkarmaları ile bilinir. Ekin kargalarının aksine tek başlarına yaşamayı tercih ederler. Ortadoğu ve Asya bölgelerinde yaşamlarını sürdürürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir