Jako, tarihleri boyunca oldukça farklı kıtalarda görülmüştür. Tarihi, araştırma altına alındığında özellikle Portekiz denizcileri tarafından en favori kuş olarak benimsendiği bilinmektedir.
İlk bakışta güvercinle oldukça benzer görünüme sahip olduğu görülen Jakoların, gri renge sahip; orta boylu ve sıradan bir papağan olduğu düşünülebilir. Fakat onu izleyip, nasıl bir yapıya sahip olduğunu detaylı bir şekilde incelediğinizde; oldukça parlayan kırmızı renkte olan kuyruğunu görebilirsiniz. Kırmızı kuyruğunun yanı sıra, oldukça parlak turuncu gözlerini de fark edeceksiniz.

Yetişkin jakoların ortalama boyutları 35 cm kadar olmaktadır. Fakat bu direkt “35 cm boyuta sahiptir” anlamına gelmiyor. Ulaşabileceği ortalama uzunluk budur. Daha kısa ve daha uzun Jakolar da bulunmaktadır.
Jakolar, ömür bakımından diğer birçok kuşa göre çok daha uzun ömre sahiptir. Ortalama olarak 80 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Fakat bu doğa şartları için geçerlidir. Jakolar, evcilleştirilip kafes hayatına alındıklarında 50 – 70 yıl arasında değişim gösteren yaşam süresine sahip olurlar.
Jakolar, eğer 6 aydan küçüklerse; göz renkleri siyah veya koyu renkte gri olacaktır. 1 yaşına geldikleri andan itibaren göz renkleri her geçen gün bir ton daha açılır. 2 yaşına geldiklerinde, renk tonu oldukça soluk bir sarı rengini alır. Hatta bu durum Jako sahiplerini korkutur. Fakat korkacak herhangi bir şey yoktur, bu onların doğal özelliğidir. 3-4 yaşlarına geldiklerinde ise; bu yaşa kadar her gün açılan göz renkleri artık koyulaşmaya başlar. 5 yaşına geldiklerinde göz renkleri son halini alır ve turuncu olur.
Jako Nasıl Beslenir?
Jakolar, kendi türlerine özel olarak hazırlanan yemler yediklerinde; tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu yemleri Pet Shop ve büyük marketlerde bulabilirsiniz. Üzerinde Jako görseli bulunacak ve bunun yanı sıra, özel olarak “Jako yemi” diye belirtilecektir.
Yemin yanı sıra taze meyve de yiyen Jako, nar, mango ve kavundan oldukça küçük porsiyonlar yemeyi sevmektedir. Fındık, fıstık tarzında kuruyemişleri öğüterek; geviş halinde verebilirsiniz. Ayrıca yapraklı yeşillikler ve yine Pet Shoplardan bulunabilecek sağlıklı tohumlar ile desteklenerek beslenmelidir.