Kategoriler
Genel

Bozkır Kartalı

Vücutlarının üst kısımları kahverengi ve uçarken görülen tüyleri ile kuyruklar siyah olan bozkır kartalı orman kartallarından büyük, iri yapılı ve uzun kanatlıdırlar. Firar hattı ise diğer kartal türlerine göre daha kavisli ve parmakları da daha uzundur. Kanatlarının altında yer alan açık renkli şeritler belirgindir. Genellikle sessiz olan bu kuş türleri karga gibi bağırma şeklinde sesler çıkarırlar. Ağırlıkları erkek ve dişi bireylerde farklılık göstermektedir. Dişiler 2.3-4.9 kilogram arasında olurken erkekler 2-3.5 kilogram arasında olmaktadırlar.

Bozkır Kartalı Yaşam Alanları

Romanya’dan Rusya’ya kadar ve Orta Asya’dan da Moğolistan’a kadar geniş bir yelpazede üremektedirler. Bozkır kartalı yaşam alanları genellikle çöl, yarı çöl, çalılık boz kırlar ve ağaçsız kurak yerlerdir.

Avrupa ve Orta Asya’dan yayılış göstermekte olan bireyler kış aylarını da Doğu Hindistan ve Afrika’da geçirmektedirler. Ukrayna’dan başlayarak Romanya ve Türkiye üzerinden yaptıkları göçler ile birlikte Cezayir ve Fas’a kadar yaylım göstermektedirler.

Bozkır Kartlı Beslenmesi

Diğer yırtıcıların da yemeklerini çaldıkları ile bilinen bozkır kartalları genellikle taze leş türleri ile beslenmektedirler. Bunun yanı sıra öldürdükleri kemirgenler ve küçük memeliler ile beslenmektedirler. Bozkır kartalı beslenmesi aynı zamanda kekliklerden daha büyük olan kuş türleri ile sağlanmaktadır.

Bozkır Kartalı Davranışları

Dünya üzerinde 10.000 adet olduğu sanılan bozkır kartalı koruma altına alınmış olan türlerden bir tanesidir. Mevcut rakamlar son yıllarda giderek azalma göstermektedir. Yuvalarını genellikle ağaçlara yaparlar. Ağaç kovuklarını delerek açtıkları yerlerde kuluçkaya yatarlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir