Kategoriler
Genel

Akbaba

Akbaba büyük Atmacagiller familyasının gündüz yırtıcıları arasındadır. İri vücutları ve leş yemeleri ile bilinen kuş türüdür. Kafa bölgelerinde tüyleri olmadığı için “kel” olarak da anılırlar. Büyük kursağa sahiptirler. Yemek için arayıp buldukları leşlere yürüyerek yaklaşırlar. Gagalarıyla tutup kaldırırlar. Gövdesi gibi iri olan ayakları vardır. Fakat iri olmasına rağmen ayakları çok güçlü değildir. Tırnaklarının uzun, sivri ve yassıdır. Elbette leşlerin etlerini koparmak için güçlü gagalara ihtiyaçları vardır. Gagaları kısa fakat oldukça güçlüdür. Gagalarının uçların eti koparmaya yarayacak sivri bir uç bulunur.

Akbabaların birçok türü bulunur. Kızıl akbaba, kara akbaba, mısır akbabası gibi akbaba türleri vardır. Tüm akbaba türlerinde görme yeteneği oldukça gelişmiştir. Çok uzaktan net bir görüş sağlayabilirler. Bu özellikleri av bulmaları için oldukça önemlidir. Bu sayede leşleri bulurlar ve beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar. Duyma duyuları orta derece olan akbabalardan, hindi akbabasının duyma yetisi diğer türlere göre çok daha gelişmiştir. Akbabalar tek eşli kuş türlerindendir ve çok uzun süre havada kalma yetenekleri vardır.

Akbabaların Yaşamı

Akbabaların yaşamı özellikle ılıman iklime sahip ve tropik bölgelerde gözlemlenebilir.  Bu özelliklere sahip bölgelerde yaşayan akbabalar, uyum sağlayamadıkları için Avustralya ve Okyanus Adaları’nda pek fazla görülmezler. Son dönemlerde Hindistan ve Nepal’de akbabaların soyunun tükendiğini hemen hemen herkes duymuştur. Özellikle soyu tükenen hayvanlara ilgili bireyler bu konunun üstünde uzunca bir süre durmuştur. Ve çalışmalar sonucu bu bölgelerde veterinerlikte kullanılan bir ilacın, akbabaların sayısını azalttığını anlaşılmıştır. Bu durumlar üzerine tedbirler alınmıştır.

Akbabaların leş ile beslendiğini bilmeyen yoktur. Leşler ölmüş hayvanlar olabilir. Henüz ölmemiş fakat can çekişen hayvanlarda akbabalar için iyi bir yemek olabilir. Kilometrelerce uzaktan yemeklerini görebilirler. Bu sayede uzaktan uçacak gelir ve leşleri yerler. Tek başlarına yaşamayan akbabalar, küçük gruplar halinde yaşarlar. Dişi akbabalar 2 aylık kuluçka dönemlerinde en fazla 2 yumurta bırakırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir