Kategoriler
Genel

Ak Kuyruklu Kartal

Çok iri ve açık renkli olan akkuyruklu kartal, üst tarafı koyu gri ve kahverengi, gagaları koyu kemiksi ve oldukça iri aynı zamanda ayakları açık sarı ve tırnakları parlak siyah kuşlardır. Boynu kuyruklarından uzun olan bu kuşların kuyrukları kısa ve kama şeklindedir. Baş kısımları açık renklidir ve yaşlandıkça beyaza doğru gitmektedir. 4-5 yılda erişkin hale gelen bu kuşların gagaları ve boyun çevresi de açık sarıdır.

Ak Kuyruklu Kartal Beslenme

Özellikle de balık ve su kuşları ile beslenirken leş yemeyi de severler. Balıkları genellikle kendileri avlasalar da ölü ve parçalanmış olan balıkları da yemeyi tercih ederler.

Kış döneminde Avrupa’da su kuşları sayıca oldukça artar. Bu dönemde besinlerinin büyük bir bölümünü bu su kuşları oluşturmaktadır. Birçok av metodu olan bu kuşların su kenarlarında avlarını bekledikleri uygun bir tüneğe konarlar. En kolay av metotları ise ölü ve parçalanmış balıklarla beslenmeleridir.

Ak kuyruklu kartal beslenme için tek başlarına olduklarını tespit ettikleri kazları ve ördekleri de avlayabilmektedirler. Özellikle de eşler dönüşümlü olarak çalıştıklarında bu yöntem daha etkili olarak avlarını yiyebilmektedirler.

Besine mümkün olduğunda kolay şekilde ulaşmaya çalışan bu kuşlar ne kadar sakar ve ağır görünseler bile saatte 60 km’e kadar hızlanabilirler.

Ak Kuyruklu Kartal Yaşam Alanları

Avrupa’da yer alan en iri kartal türüdür ve ak kuyruklu kartal suya yakın olan alanlarda yaşar. Büyük göllerde, deniz ve nehir kenarlarında, ormanlarda, çöllerde, dağlarda ve kayalık tundralarda yaşarlar. Çok yüksek ağaçlarda yuva yaparak kuluçkaya yatarlar.

Ak Kuyruklu Kartal Yayılışı

Ak kuyruklu kartallar bütün Asya kıtasında, Alaska’da, Orta Doğuda, Mısır ve Fatsa’da yaşar. Üreme bölgelerinin kuzey ve doğusunda göçmen olarak yaşar. Norveç ve İlanda gibi geri kalan bölgelerde ise yerleşik bir türdür.

Ak Kuyruklu Kartal Biyolojisi

Yuvalarını dallardan, otlardan, deniz kabuklarından ve diğer malzemelerden yaparlar. Her yıl tekrar kullanırlar. Eşeysel olgunluğa 5 yaşında ulaşırlar ve kuluçka dönemleri Ocak ay sonu ve Şubat başında başlar. Kuluçka dönemleri 35-45 gün arasıdır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ilk 15 gün sürekli olarak dişinin gözetimi altında olurlar. 4 haftalık olduklarında yuvalarında yalnız başlarına kalırken 2,5 ay sonunda uçmaya başlarlar. Tam olarak özgürlüklerini kazanmaları ve yuvadan ayrılmaları 4-5 ay sürmektedir.

Ak Kuyruklu Kartal Davranışları

Dönerek yükselirken ve süzülürken kanatlarını hafif yukarı kalkık tutarlar. Aktif olarak uçuşlarında bir süre kuvvetlice kanat çırparlar. Daha sonrasında yavaş kanat çırpışlarıyla suya yakın yerlerden uçarlar. Akkuyruklu kartal davranışları tek eşlidirler. Bir eş ölünceye kadar bir daha eş değiştirmemektedir. Genç bireyler grup halde yaşamaya daha meyillidirler. 10’ar bireylik sürüler halinde takılabilmektedirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir